Miere Manuka: ce este si la ce se foloseste?

Asa cum ii spune si denumirea, mierea de Manuka este un tip de miere de albine facuta din polenul florilor arborelui de Manuka.

Miere monoflora, aceasta este unica in lume, arborele de Manuka (Leptospermum Scoparium) fiind o specie de arbust cu frunze perene, o varietate de Tea Tree sau arbore australian de ceai, ce se regaseste in anumite insule din Noua Zeelanda si in Australia, in zone izolate si ferite de poluarea nociva.

 

Miere Manuka

Arborele Manuka este important in medicina populara traditionala Maori si este recunoscut ca o planta cu proprietati deosebite de vindecare. Mierea de Manuka este unul dintre putinele soiuri de miere aprobate pentru uz terapeutic. Densa, ea are o culoare bruna, portocaliu inchis, si o aroma distincta, delicioasa, puternica, usor caramelizata, iar mirosul caracteristic este de planta lemnoasa.

Miere Manuka – Istorie


Un astfel de produs natural are o istorie indelungata, cu origini in vechile triburi indigene. Astfel, mierea de Manuka a fost utilizata de populatia Maori si apoi preluata si de catre colonistii care au populat aceste teritorii indepartate.

Dupa multe secole ea a intrat in atentia oamenilor de stiinta, care au inceput sa ii studieze caracteristicile unice. In 1981, Dr. Peter Molan, directorul departamentului de Cercetare al Mierii in cadrul Universitatii Waikato din Noua Zeelanda a reusit sa identifice o serie de proprietati ale acestui tip de miere. Astfel a concluzionat ca ea este antibacteriana, anti microbiana, antioxidanta, antiinflamatorie, antivirala, antiseptica si antifungica.

Studiile sale avansate, carora le-a dedicat mare parte din timpul si din cariera sa, au scos la iveala faptul ca mierea de Manuka este un produs cu multiple beneficii pentru sanatate, intarind imunitatea si contribuind la ameliorarea multor altor probleme de acest fel. Un avantaj considerabil al acestui tip de miere este ca ea poate fi conservata si isi pastreaza proprietatile pentru multi ani.

Mierea de Manuka are si proprietati antioxidante, ea protejand impotriva radicalilor liberi, care  sunt responsabili pentru numeroase probleme de sanatate, dar si pentru deteriorarea celulelor si imbatranirea accelerata a pielii si a intregului organism.

Datorita proprietatilor ei de vindecare a pielii, mierea de Manuka este folosita tot mai mult drept ingredient activ in produsele de ingrijirea tenului si a parului. Multe studii au identificat beneficiile aplicarii sale pe piele.

Proprietatile ei antibacteriene ajuta la vindecarea ranilor, si calitatile ei antioxidante si nutritive contribuie la hranirea, hidratarea si repararea pielii, facandu-o mai neteda si proaspata, imbunatatindu-i textura, luminozitatea si supletea. Aceste proprietati ajuta si la protejarea pielii impotriva efectelor razelor de soare, care sunt considerate a fi una dintre cauzele principale ale imbatranirii premature, si sprijina capacitatea acesteia de reintinerire.

Totodata, ea calmeaza, reface si repara pielea iritata, uscata si deteriorata; reface starea naturala a parului, penetrand firele de par, pentru a le hrani si a le regenera.

Mierea de Manuka are si capacitatea de a absorbi impuritatile din piele, acest lucru determinand utilizarea ei in produse de curatare a tenului, potrivita pentru problemele cauzate de acnee.

Miere Manuka se regaseste in prezent sub multe forme: gel antibacterian pentru rani, dropsuri pentru gat, otet de mere cu miere de Manuka, balsam de buze, crema hidratanta cu miere antibacteriana, si fireste, miere la borcan.

back to menu ↑

Cate tipuri de Miere de Manuka exista?


Doctorul Peter Molan este cel ce a descoperit ca exista mai multe tipuri de miere de Manuka, diferenta fiind facuta pe baza compozitiei chimice a acesteia, ce influenteaza proprietatile sale antibacteriene.

Pe baza acestor diferente este clasificata si in prezent mierea. Astfel, dupa recoltarea din stupi, mierea este testata in laboratoare, unde se face catalogarea ei si apoi punerea la dispozitia publicului. Exista 3 mari categorii de miere de Manuka:

  1. Miere de Manuka pentru consum. Cea mai mare parte a mierii de Manuka se incadreaza aici, fiind o miere fara activitate antibacteriana semnificativa.
  2. Miere Manuka Activa sau miere cu activitate antibacteriana peroxidica. Datorita activitatii enzimei glucozoxidaza din miere este produs agentul antibacterian numit peroxid de hydrogen, cel mai important component al acestei mieri. Desi se regaseste in majoritatea tipurilor de miere, aceasta activitate peroxidica se regaseste aici in proportii mult mai mari, neidentificate la nici un alt tip. Aceasta activitate poate atinge in mierea de Manuka chiar si un nivel de 30+, ceea ce face ca aceasta sa fie unica in lume. Cantitatea de miere cu activitate intensa, in special cea cu nivelul peste 20, este mult mai limitata decat cea obisnuita, de consum.
  3. Miere Manuka UMF sau miere cu activitate antibacteriana non-peroxidica. Aceasta miere contine enzima metilglioxal (MGO), acizi aromatici, fenoli si flavonoizi, si o serie de compusi inca necunoscuti, dar care au proprietati chimice antibacteriene.
back to menu ↑

Ce este UMF?


UMF este acronimul pentru Unique Manuka Factor, fiind un factor creat de dr. Molan, care a introdus si un standard unic general pentru analizele de laborator necesare in certificarea mierii de Manuka tip UMF. UMF este asadar un standard international care ajuta la identificarea si masurarea calitatii acestui tip de miere.

Ceea ce diferentiaza mierea de Manuka fata de alte tipuri de miere de albine este profilul sau nutritiv. Mierea de albine este sursa de aminoacizi, calciu, fier, complexul de vitamina B, magneziu, potasiu, zinc fosfor. Mierea de Manuka adauga, pe langa un continut nutritiv de minim patru ori mai mare, si aceste elemente active.

Capacitatea bioactiva, antibiotica sau antivirala a mierii de Manuka se masoara asadar cu ajutorul unei scari numerice, numita UMF (Unique Manuka Factor= Factor Manuka Unic), sau NPA (non peroxidic-activity). Aceasta are la baza concentratia de metilglioxial, activitatea peroxidica (ce se distruge usor prin incalzire) sau non-peroxidica (rezistenta la temperaturi inalte). Cu cat aceasta cifra UMF sau numarul NPA este mai mare, cu atat mierea este considerata a avea un efect bioactiv mai ridicat. Mierea de Manuka ce se utilizeaza ca tratament ar trebui sa aiba un UMF sau un NPA de minim 10 pentru a fi considerata eficienta din punct de vedere terapeutic. Potrivit asociatiilor de evaluare a mierii, se testeaza performanta antibacteriana a produsului apicol comparativ cu fenolul, un dezinfectant.

Pentru ca acest tip de miere este produsa in cantitati foarte mici de catre albine, in conditii ce inca nu au fost clar definite, comercializarea ei se face sub un control strict, fiecare producator trebuind sa primeasca licenta, iar mierea sa fie atestata numai in laboratoare acreditate de Unique Manuka Factor Honey Association. In acest fel este protejata si garantata calitatea acestei mieri, care este si cea mai scumpa miere din lume.

Active Manuka Honey Association (AMHA), cei ce testeaza aceasta miere, afirma ca prezenta activitatii non-peroxid poate fi detectata doar printr-o serie de raportari la standardul fenol, iar evaluarea are un raport egal. Asta inseamna ca mierea cu o eticheta cu UMF peste 20 este echivalenta cu o solutie de 20% fenol. Evaluarea variaza in functie de scopul pentru care urmeaza a fi folosita, dar studiile de laborator au aratat ca mierea de Manuka cu UMF12-UMF15 este eficienta impotriva unei game largi de bacterii foarte rezistente.

back to menu ↑

Ce afectiuni poti trata cu Miere Manuka?


Mierea de Manuka UMF si mierea de Manuka Activa actioneaza diferit datorita compozitiei diferite, insa ambele pot fi folosite cu succes impotriva unui spectru larg de microorganisme bacteriene si fungice:

  • Escherichia coli (E. coli)
  • Staphylococcus aureus – streptococul auriu (cea mai comuna cauza a infectiilor ranilor)
  • Citrobacter freundii
  • Helicobacter Pylori (H. pylori, bacterie ce cauzeaza ulcerul de stomac)
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Proteus mirabilis
  • Salmonella typhimurium
  • Streptococcus pyogenes (bacterie dificila, adesea rezistenta la antibiotice, care inflameaza si cauzeaza durerile in gat)
  • Streptococcus faecalis
  • Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) – infectii de spital
  • Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE)

Mierea poate fi folosita atat intern cat si extern, pentru tratarea afectiunilor diverse. Astfel, intern, mierea de Manuka poate fi utilizata:

  • pentru imunitate: raceli, afectiuni ale gatului, gripa. Cercetarile efectuate de Laboratorul de Biologie Moleculara a Agentilor Infectiosi al Universitatii din Nagasaki – Japonia au aratat ca mierea Manuka este eficienta in inhibarea virusului gripal.
  • pentru evacuarea mucozitatilor din gat, bronhii, sinus.
  • afectiuni ale sistemului digestiv: ulcere, gastrite, ulcer duodenal, sindromul colonului iritabil, gastro-esofagita de reflux, arsuri, indigestie, dureri de stomac
  • este eficienta in vindecarea mai rapida a diareei cauzate de bacterii. Studiile arata ca mierea ajuta la rehidratarea organismului in timpul diareei si ca bacteriile care cauzeaza diareea sunt sensibile la actiunea antibacteriana a acesteia
  • afectiuni ale cavitatii bucale – gingivita, placa dentara. Cercetatorii de la Universitatea din Otago (Dunedin, Noua Zeelanda) au descoperit ca mestecarea unui produs pe baza de miere de Manuka a determinat o scadere cu 35% a placii si a redus cu 35% sangerarile gingivale, in cazul persoanelor care sufereau de gingivita.

Extern, mierea activa si cea UMF poate fi utilizata ca unguent sterilizat sau in creme pentru tratament. Ea poate fi utilizata cu succes pentru:

  • arsuri, rani, taieturi, infectii si ulcere ale pielii – mierea protejeaza tesutul si ajuta la vindecarea mai rapida a ranii si la cicatrizarea acesteia, cu cat mai putine semne
  • Acnee, Eczeme, Psoriasis – in aceste cazuri se recomanda aplicarea mierii pe zonele afectate si, dupa un timp de asteptare, aceasta se clateste cu apa
  • Dermatite, eruptii cutanate
  • ciuperci ale unghiilor, pecingine, picior de atlet

 

Deoarece compozitia chimica a celor doua tipuri de miere este diferita, si reactia organismului uman la acestea este diferita. Mierea UMF este mai puternica, fiind recomandata in special in cazul unor infectii foarte rezistente la antibiotic. Un avantaj major al acestei alternative naturale la antibiotice este reprezentat faptul ca miere de Manuka nu conduce in timp la cresterea rezistentei bacteriilor, asa cum se intampla in cazul antibioticelor din farmacii. Totodata insa, ea poate duce la declansarea unor reactii alergice la persoanele mai sensibile, mai ales in cazul utilizarii mierii cu activitate UMF mare.

Recomandari pentru utilizarea mierii de Manuka drept tratament intern:

  • miere Manuka de consum – este o miere cu activitate scazuta (Activa 10-14 sau UMF 5-9) si nu este recomandata pentru tratament
  • Mierea UMF 10+ – nivel de intretinere – poate fi folosita pentru afectiuni usoare precum raceli sau dureri de gat. In caz de sensibilitate poate fi inlocuita cu mierea Activa 20+.
  • Mierea UMF 15/16 – nivel util – este echivalenta cu mierea de Manuka Activa 25+ sau 30+ si poate fi intrebuintata pentru tratarea infectiilor cu microorganisme bacteriene si fungice.
  • Mierea UMF 18/20+ reprezinta nivelul superior de miere, cu activitate foarte ridicata. Ea este recomandata numai in tratarea unor afectiuni acute sau cronice, cu o rezistenta sporita la tratamente. Fiind cea mai puternica in lupta cu bacteriile, dar si cea care se regaseste in cantitatile cele mai mici, acest tip de miere este si cea mai rara si totodata mai scumpa.

Cum se administreaza mierea de Manuka?


Mierea de Manuka Activa sau UMF nu se consuma asemenea mierii obisnuite sau ca cea de Manuka pentru consum, si se administreaza asemenea unui tratament. Doza recomandata este de regula inscrisa pe ambalaj.

Pentru adulti – pentru intretinere, se administreaza o lingurita pe zi, dimineata, inainte de masa cu 30 de minute, iar pentru copii cantitatea de injumatateste, folosindu-se deci o jumatate de lingurita pe zi, ca atare sau dizolvata in lapte caldut. Ca tratament, doza este crescuta, administrandu-se aceeasi cantitate, insa de 3-4 ori pe zi pentru adulti si de 2-3 ori pe zi pentru copii. Nu se recomanda a fi administrata copiilor sub 18 luni sau femeilor insarcinate.

Acest tip de miere prezinta numeroase beneficii pentru utilizatorii sai. Desi nu toate sunt inca confirmate de studii, se crede ca mierea Manuka poate fi utilizata pentru a scadea nivelul de colesterol, pentru reducerea inflamatiilor, in tratamentul diabetului si al afectiunilor gastrointestinale acute.

Ca orice produs natural cu o concentratie mai mare de substante active, si mierea de Manuka poate avea reactii secundare in urma consumului. Pe lista posibilele reactii adverse ale mierii Manuka se regasesc:

– reactiile alergice, in special la persoanele care sunt deja alergice la intepaturile de albine

– un risc de crestere a concentratiei de glucoza din sange

– posibile interactiuni cu anumite medicamente utilizate in chimioterapie.

Dr. Ron Fessenden avertizeaza si asupra consumului zilnic de miere de manuka in cazul persoanelor diabetice sau cu risc de aparitie a diabetului. Mierea nu este recomandata in aceste cazuri datorita concentratiei mari de metilglioxal, care poate induce complicatii ale diabetului.

back to menu ↑

De unde pot cumpara Miere Manuka?


Manukashop.ro

  • Miere de Manuka 100% Raw – de AICI
  • Miere Manuka 100% Activa – de AICI
  • Miere Manuka UMF / MGO – de AICI

      Miere-manuka.com foloseste cookieuri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe

      The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

      Close